Опаковка

Търговският успех на пластмасата като опаковъчен продукт е резултат от комбинирането на гъвкавост (от фолио до твърди приложения), издръжливост, лекота, стабилност, непропускливост и лесна стерилизация. Тези свойства правят пластмасата идеален опаковъчен материал за всички видове търговски и промишлени потребители.

Например пластмасовите опаковки за храна не оказват влияние върху вкуса и качеството на хранителния продукт. Всъщност инхибиторните свойства на пластмасовите материали защитават естествения вкус на храната, като същевременно я предпазват от външно замърсяване. В допълнение, уникалната гъвкавост на материала е демонстрирана в многобройни приложения като опаковане на кетчуп, лютеница, конфитюр, мед, течен шоколад, кисело мляко, ядивно масло, сосове, маргарин и сирене. Пластмасовите опаковки намират приложения и в нехранителната индустрия за пакетирането на бои, латекси, лакове, лепила, глина, мазилки и други.

Предимствата на пластмасовите опаковки:

√ Най-лекият опаковъчен материал: Повече от 50% от продуктите в Европа са опаковани с пластмасов материал, което съставлява само 17% от теглото на опаковката. Освен това тегло е намалено с 28% през последните 10 години. Олекотената опаковка означава намален товар или по-малко камиони за същото количество продукт. Помага за намаляване на енергията, изразходвана при транспортиране, емисиите и разходите. Олекотената опаковка помага за намаляване на количеството произведени отпадъци.

√ Съхранение и запазване вкуса на храните: Пластмасовите опаковки запазват бързо развалящите се храни по-дълго. Помага за намаляване на производството на отпадъци и използването на консерванти, като същевременно запазва вкуса и хранителната стойност на храната.

√ Практичен и иновативен: Хората днес искат опаковка, която е ясна в информацията на етикета и инструкциите за употреба, и лесна за отваряне и използване. Точно това е предназначението на пластмасовите опаковки. Например, в близко бъдеще чипове за печат RFID (радиочестотна идентификация) ще бъдат интегрирани с проводими полимери, предоставяйки ценна информация за качеството и състоянието на продукта.

√ Безопасни и хигиенични: Пластмасовите опаковки предпазват храните и лекарствата от замърсяване, като помагат да се предотврати разпространението на микроби по време на производство, разпространение и показване. Капаците със заключване от деца осигуряват допълнителна защита и сигурност, докато прозрачната опаковка позволява на потребителите да избират храна, без да се налага да я докосват.

Източник: https://pagev.org